Uzmanlar, bazı yiyeceklerin alerjik reaksiyonları tetikleyebileceğini belirterek, bu gıdalardan kaçınılmasının alerji riskini büyük oranda azaltabileceğini açıkladı. Peki, alerjiyi tetikleyen yiyecekler nelerdir, gıda alerjisi belirtisi nedir, alerjisi olanlar neler yememelidir?
ALERJİYİ TETİKLEYEN GIDALAR!
Alerjiyi tetikleyebilecek bazı yiyecekler özellikle çocuklar üzerinde daha yoğun etkiye sahip olabilir. Bu gıdalar ilerleyen yaşlarda da alerji riskini arttırabilir. İşte dikkat edilmesi gereken bazı yiyecekler:
Kakao ve Çikolata
Çikolata tüketimi alerjiye yol açabilir, çünkü içeriğindeki kakao bu durumu tetikleyebilir. Ayrıca çikolatanın içerdiği kafein de bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
Margarin
Omega-3 yağ asidi alerjiye karşı koruyucu bir etkiye sahipken, omega-6 yağ asidi alerjiye neden olabilir. Bu yağ asitlerinin dengesiz olduğu margarin tüketimi, alerjik reaksiyonlara yol açabilir.
Kızartma ve Cips
Aşırı yağ içeren kızartma ve cips gibi yiyecekler bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Özellikle fazla kilolu bireylerde bu tür gıdalardan kaçınılması önemlidir.
Salça
Çocukluk döneminde ortaya çıkan salça alerjileri genellikle domates alerjisi ile birlikte görülür.
Bal
Balın alerjiye iyi geldiği düşünülse de aslında alerjik reaksiyonları tetikleyebileceği bilinmektedir. Bu nedenle alerji problemi olan kişilere bal tüketimi önerilmez.
Çiğ Soğan ve Sarımsak
Pişmiş halde tüketildiğinde genellikle alerjik reaksiyonlara neden olmayan soğan ve sarımsak, bazı bireylerde çiğ tüketildiğinde alerjiye yol açabilir.
Alerjisi Olanların Dikkat Etmesi Gereken Gıdalar
Alerjik bireylerin aşağıdaki gıdalara ve içeceklere dikkat etmesi önemlidir. Bunlar doğrudan alerjiye neden olmasa da mevcut alerjileri tetikleyebilir:
-
Kakao içeren yiyecekler
-
Buzlu çay ve kahve
-
Fast-food
-
Fındık ve yer fıstığı
-
Yumurta
-
Balık ve kabuklu deniz ürünleri
-
Gluten içeren yiyecekler
-
Soya içeren yiyecekler
-
Buğday içeren yiyecekler