Türkiye’den İhraç Edilen Gıdalarda Yasaklı Maddeler Tespit Edildi
Avrupa Birliği’nin gıda ve yemde güvenliği hedefleyerek 1979 yılında oluşturduğu ve 2014 yılında tüketicilerin kullanımına açtığı AB Komisyonu Gıda ve Yem için Hızlı Alarm Sistemi’nde (RASFF) 2024 yılında Türkiye’den ihraç edilen gıdaların 487’sinde 94 farklı yasaklı madde veya aşırı dozda kullanımı tespit edilmişti.
Yunanistan’da yetkililer tarafından sınır kontrollerinde yapılan analizlerde, Türkiye’den gelen Antep fıstıklarında Aflatoksin B1 seviyesinin izin verilen miktarın yaklaşık 3 katı olduğu tespit edildi. Sputnik’in haberine göre Aflatoksin B1 için izin verilen üst limit 8 mikrogram/kilogram iken, analizlerde tespit edilen değer 25.7 [5.9] mikrogram/kilogram olarak ölçüldü. Toplam aflatoksin miktarı için belirlenen sınır 10 mikrogram/kilogram iken, test sonuçlarına göre bu miktarın 49.7 [8.4] mikrogram/kilogram seviyesine ulaştığı bildirildi.
Aflatoksin, Aspergillus flavus denilen bir mantarın zararlı bileşeni olarak tanımlanıyor. Dünya Sağlık Örgütü tarafından insanlar ve hayvanlar için çok ciddi bir kanserojen olduğu ortaya çıkarılmış bir madde. En çok bulunduğu maddeler; yer fıstığı, pamuk, soya olarak sıralanıyor.
(ALINTI)
More Stories
Ege Denizi’nde Yunanistan’ı alarma geçiren sismik hareketlilik
Ekrem İmamoğlu 2 soruşturma kapsamında ifade verecek
Gazze için tonlarca gıda malzemesi Ürdün’e ulaştırıldı