Fark yaratan kadınlar

Posted by

Diyarbakır Sur Kültür Yolu Festvali’nde ilgimi çeken etkinliklerden biri, ‘Fark Yaratan Kadınlar Sergisi 2023’tü… Türkiye Jokey Kulübü’nün düzenlediği sergide, fotoğrafları ve hikâyeleri yer alan kadınlar; otomobil tamirciliği, boyacılık, kamyon şoförlüğü, erkek berberliği, nalbantlık ve seyislik gibi erkek egemen iş alanlarında kendilerini gösterenlerdi.

TJK fotoğraf sanatçısı Kadir Çivici’nin hepsini atlarla çektiği, erkeklerin işlerini elinden alan o kadınlar şunlardı:

* Seyis Özlem Akça.

* Jokey Sinem Aydın Özen.

* Boyacı ve duvar ustası kardeşler; Duru Tümer ile Merve Karahan.

* Süpürgeci Hanife Kaçmaz.

* İzmir’in kadın itfaiyecileri; Bahar Akdağ, Aslısüsen Oktay, Binnaz Baykal, Devrim Özdemir ve Gülşah Demirel.

* Kadın madenciler; Ayça Dirik, Ayşe Kaplan, Cennet Öztürk, Hatice İşbilen, Hanife Karakaya, Kübra Tansu Karan ve Yüksel Karacaoğulları.

* Oto tamircisi Nuray Yücebudak.

* Adana’nın kadın otobüs şoförleri; Zehra Bolat Elbüken, Fatma Yalçın, Hacer Kızıl, Saadet Mişe ve Emel Gök.

* Kars Kaz Evi Restoranı’nın sahibi Nuran Özyılmaz.

* Tekstil atölyesi sahibi Hamide Sekecek.

* İncir cipsi üreticisi Semra Ünal.

* Temiz enerji üreten çiftçi Kezban Kahraman.

* Silikonlu temizleyicinin mucidi Sevginar Baştekin.

* Nalbant Şeyma Kalkan…

Serginin broşüründe 29 kadının özgeçmişine dair bilgiler vardı. Okuduklarım arasında en çok ilgimi çeken nalbant Şeyma Kalkan oldu. Çünkü katalogda şunlar yazılıydı onunla ilgili:

“Felsefe Bölümü’nden mezun olan Şeyma Kalkan, atlara olan sevgisinin önüne geçememiş ve Atçılık Meslek Yüksek Okulu’na kaydolmuş. At sevgisini her ikisi de seyis olan dedelerinden miras alan Kalkan, nalbantlığa da hem atlara olan sevgisi hem de bu mesleğe duyduğu ilgi ve merak ile başlamış. Nalbantlık mesleğinin en güzel yanlarından birinin, bir canlının hayatına dokunmak olduğunu düşünen Şeyma Kalkan, gelecekte de bu mesleği sürdürmek istiyor.

‘Bir kadın, anne olup bir erkek çocuk, bir asker yetiştirebiliyorsa kendisini de her iş kolunda kolaylıkla yetiştirebilir’ diyen ülkemizin ilk ve tek kadın nalbantı, erkek mesleği olarak düşünülen her mesleğin, aslında kadınlar tarafından da yapılabileceğini vurguluyor.”

Şimdi anladınız mı felsefe mezunu bir kadının Atçılık Meslek Yüksel Okulu’nu bitirdikten sonra niye nalbant olduğunu?

Ali Eyüboğlu, Aytaç Coşkun

Üç bin yıllık tarihte gezinti

Diyarbakır’daki Zerzevan Kalesi ve Mithras Kutsal Alanı’nın kazı çalışmaları 2014 yılında başladı. Zerzevan Kalesi ve Mithras Kutsal Alanı, UNESCO tarafından ‘Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alındı.

Kazıların başladığı dokuz yıl içinde birçok kez gittim Diyarbakır’a, ama şimdiye kadar kısmet olmamıştı tarihi açıdan çok önemli ören yerini ziyaret etmek…

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca Diyarbakır Sur Kültür Yolu Festivali’ne davet edilen basın mensuplarının son gün programında Zerzevan Kalesi’ni ziyaret vardı.

Diyarbakır-Mardin yolu üzerinde bulunan Çınar ilçesindeki Roma’nın sınır garnizonu Zerzevan Kalesi ve Mithras Kutsal Alanı, şimdiye kadar gezdiğim tarihi alanlar içinde en etkilendiğim yer oldu. Üç bin yıllık tarihin içinde dolaşmak, dünyanın en iyi korunmuş askeri yerleşkesinde bulunmuş son Mithras Kutsal Alanı’nı doçentlik yıllarından itibaren ekibiyle adeta elleriyle kazarak ortaya çıkaran Aytaç Coşkun, “Burası dünyanın en iyi korunmuş askeri yerleşim merkezi” dedi.

Prof. Dr. Coşkun, tamamı Türk kazı ekibiyle yılın 12 ayı aralıksız çalışarak, alandaki eserlerin henüz yüzde 10’una ulaştıklarını söyledi.

GÜNÜN SÖZÜ

“İnsanı geçimsiz yapan sevgisizliktir, birbirine düşman eden iletişimsizliktir, güzellikten yana ne varsa yok eden sevgisizliktir.” (Konfüçyüs)

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir